Bernardić mandataru Plenkoviću: Građani Hrvatske nisu pokusni kunići, budite oprezni s poreznom reformom!

“Čestitam Vam na izbornom rezultatu, a na poziciji predsjednika Vlade čestitat ću Vam nakon izglasavanja Vlade. Želja mi je, prije svega, da u Hrvatski sabor vratimo raspravu o meritumu, jednu tolerantnu raspravu o budućnosti Hrvatske i na taj način ćemo se truditi djelovati u SDP-u.

Hrvatska je, nažalost, izgubila previše vremena zadnjih godinu dana, u jednom eksperimentu i pokusu od HDZ-a i Mosta, pokusu gdje građani Hrvatske nisu zaslužili biti pokusni kunići. Mi smo, nažalost, izgubili kreditni rejting, kamatna stopa za Hrvatsku je viša nego što je bila prije, a s najavama porezne reforme ulazimo u investicijski rizik.

Najavili ste povećanje porezne baze, s druge strane najavili ste smanjenje poreza. To jest porezno rasterećenje građana i poduzetnika. Dakle, zanima me vrlo jasno, kada i kojim rokovima mislite to napraviti, jer porezna reforma je nešto što je iznimno osjetljivo na investicije i zbog toga je vrlo važno da u Hrvatskoj vratimo investicijsku klimu povjerenja. Ona ne može biti vraćena ukoliko nema pozitivne investicijske klime, odnosno ukoliko nema stalnog poreznog sustava. Zato je moje pitanje Vama; kada i u kojim rokovima mislite to napraviti?

Ono što ću još reći, za kraj, je da očekujemo od Vas kao mandatara i kao predsjednika buduće Vlade da zaštitite one stvari koje smo u Hrvatskoj nosili kao demokratski standard, a to je sloboda pojedinca, to su reproduktivna prava žena, to antifašizam i to je zaštita manjina. Ispod te granice ne smijemo ići bez obzira na pritiske raznih društvenih skupina jer kao SDP-ovci to ćemo braniti do zadnjega.”