Bernardić poručio u Saboru: ”Mi u Hrvatskoj moramo napraviti socijalno osviješten sustav”

”Očekivao sam da će na red doći jamstva, a to je da je pretplata manja. Ovdje se ne radi o tome da će pretplata biti manja jer neće. Riječ je samo o promjeni načina ovršivanja, ali i dalje će se ljudi ovršivati. Dakle, nije šija nego vrat.

Vi ste putem izgubili svoja jamstva. Nema ništa ni od gospodarskog pojasa, ni od manje pretplate za HRT. Zapravo se stvorio dojam da su jamstva dimna zavjesa dok se iza zatvorenih vrata sastavlja Vlada ne bi li se narod zabavljao po principu ”kruha i igara”. S tim da nema kruha.

Ono što vam pokušavam reći je, da nije isto platiti pretplatu od 80 kn umirovljeniku, koji jedva krpa kraj s krajem, onome u Slavoniji, Lici, Kordunu, Baranji, Moslavini, Dalmatinskoj zagori ili na primjer, direktoru javnog poduzeća ili saborskom zastupniku. Prema tome, moramo postići da tim ljudima olakšamo. Tim umirovljenicima koji primaju 1500-1800kn, kojima je televizor jedini prozor u svijet, oni drugog nemaju, jer ne mogu nigdje s tim primanjima, moramo omogućiti da gledaju televiziju bez straha da će biti ovršeni zato što gledaju televiziju.
Molim vas lijepo, ako vi nećete, mi ćemo to predložiti. Da onaj tko nema ništa, ne plati ništa, onaj tko ima malo, da plati malo, a onaj tko ima više da plati više. Mi moramo u Hrvatskoj jednom napraviti socijalno osviješten sustav. Sustav koji će omogućiti građanima Hrvatske da imaju komunikaciju i gledaju stvari u 21.stoljeću koje se događaju, a ne da ne gledaju.
Pozivam vas da se uozbiljimo jer ova tema nije na tragu toga da se ukida, odnosno smanjuje pretplata. Upravo suprotno.”