Socijaldemokracija je briga za čovjeka koji živi od svoga rada, a SDP će se boriti za nju

Davor Bernardić, kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske predstavio je danas u Vukovaru smjernice za izradu programa za SDP istaknuvši kako je mu je cilj moderan SDP za desetljeće socijaldemokracije u Hrvatskoj.

U sastavljanju cjelovitog programa, kako je istaknuo Bernardić sudjelovat će budući članovi obnovljenih stručnih Savjeta SDP-a, i on će biti rezultat unutarstranačkih rasprava. U vukovarskoj dvorani Lavoslava Ružičke članovi SDP-a Bernardića su dočekali s dugotrajnim glasnim pljeskom kojim su i prekidali njegovo izlaganje o programu. Bernardić je u svojem govoru istaknuo kako SDP trba promjenu u koju danas članovi vjeruju te da u SDP želi vratiti hrabrost, samopuzdanje i prijateljstvo.

Slavonija je u zadnjih 25 godina pod upravljanjem naših glavnih političkih konkurenata nažalost nerazvijena i siromašna. To je rezultat njihova rada. Zato je socijaldemokracija više nego potrebna u svim malim mjestima koja nisu dobila jednaku priliku da se razviju – rekao je Bernardić te istaknuo kako predstavljanjem  svojeg programa za SDP upravo iz Slavonije iz koje vuče i dio obiteljskih korjena želi pokrenuti stranku u zajedničku borbu za desetljeće socijaldemokracije u Hrvatskoj.

Davor Bernardić je ukratko predstavio svoju viziju modernog SDP-a za Hrvatsku.

Moderan SDP za Hrvatsku vidim kao borbu za socijaldemokraciju, a to je briga o čovjeku koji živi od svojeg rada, onome koji je obespravljen, onom koji ne može i kojem je potrebna naša ruka da bi društvo bilo društvo jednakih mogućnosti. Mi socijaldemokrati se zalažemo za društvo jednakih mogućnosti u kojem svi imamo šansu na isti strat, pod jednakim uvijetima dostupno obrazovanje i pod jednakim uvijetima dostupnu zdravstvenu uslugu, ali na način da kreiramo održivi razvoj, potičući pravo na rad i prava radanika.To je naša baza, to su naši ljudi, to je Hrvatska, ljudi koji žive od svojega rada i vjeruju u socijaldemokraciju i vjeruju da samo SDP kao temelj socijaldemokracije može donijeti tu promjenu.To možemo jedino ako smo motivirani i ako građani prepoznaju u nama ono što jesmo. Mi moramo biti tolerantni, uključivi, hrabri, odlučni, jasni, ponekad beskompromisni, uvijek sa zdravim jezikom otvoreni prema drugima i drugačijima. To je socijaldemokracija. Takvi smo mi, takvi moramo biti i takvi moramo tražiti povjerenje građana – rekao je Davor Bernardić.

Pobjedit ćemo! – rekao je na početku svog govora Zlatko Komadina, nakon čega je odmah uslijedio glasan pljesak.
Komadina je istaknuo: – Prije šest mjeseci smo krenuli u promjene, a dovršit ćemo ih sa našim predsjednikom Davorom Bernardićem. Generacijski nije važno koliko godina imamo, važno je jesmo li duhom mladi i razmišljamo li za dobrobit sviju, a ne samo za sebe, shvaćamo li stranku kao alat i sredstvo ili zapravo kao instituciju u kojoj smo dobrovoljno, zajednički i stvaramo bolje uvijete za sve građane Hrvatske. Na posljednjim izborima smo stvorili solidan temelj od 40 posto glasova da naš kolega Bernardić dođe do onih 51 posto i da dugo vodi SDP.

Davoru Bernardiću u kandidaturi za predsjednika SDP-a podršku su u Vukovaru dali istaknuti članovi SDP-a iz Vukovarsko srijemske županije i drugi.

Goran Bošnjak, predsjendik gradske organizacije SDP-a Vukovara: Jako je bitno koga ćemo izabrati da nas vodi u narednim godinama. SDP se mora vratiti na pravi izvorniput socijaldemokracijei mislim da je Davor Bernardić čovjek koji nas može vratiti na taj put.

Mario Milinković, predsjdnik Županijske organizacije SDP-a Vukovarsko- srijemske županije: – Davoru želim puno sreće i uspjeha, obećao sam mu podršku

Biljana Gaća, predsjednica županijske organizacije Foruma Mladih SDP-a Vukovarsko srijemske županije i članica Glavnog odbora SDP Hrvatske: – U Forum Mladih SDP-a sam se uključila sa 16 godina isključivo zbog ideala. Dugo poznajem Davora i znam da se on isto uključio zbog ideala. On je osoba koja može unijeti svježinu i promjenu u koju mi svi vjerujemo jer SDP treba vratiti temeljnim socijaldemokratskim vrijednostima a to su sloboda, ravnopravnost, jednakost i solidarsnost. Kao mlada žena i alternativka vjerujem da ćemo zajedno s Davorm to moći.

Nenad Livun, predsjednik Foruma Mladih SDP-a Hrvatske, i član Glavnog odbora SDP Hrvatske:Davora poznajem 11 godina, on je moj stranački kolega i drug, ali prije svega prijatelj. Davor će svima pružiti ruku prijateljstva, a to je ono što danas nama u SDP-u treba. Mi moramo ponovno slušati jdni druge, početi uvažavati jedni druge, a davor je osoba koja će tu promjenu donijeti i zato ga ja podržavam. Vjerujem da ćemo s Davorom krenuti u nove pobjede na izborima i pokazati da se socijaldemokracija u Hrvatskoj nije umrtvila i da je jača nego ikad.

Milena Kašovski, predsjednica općinske organizacije SDP-a Drenovci: – Beru vidim kao osobu koja jednako cijeni gradske i male općinske organizacije, on je to dokazao tijekom svih ovih godina. Uvijek kad bi došao na teren on bi nam se javio, obišao nas i podržao. Vidim u Davoru osobu koja cijeni rad žena u politici i nikad mu neću zaboraviti kad je prije dvije i pol godine kad je Slavonija bila žrtva poplava apsolutno nenajavjeno i bez novinara i pompe došao. Hvala ti Davore.

Jimoh Ajibola Akinyemi, član Glavnog odbora SDP Hrvatske: – Čast mi je što danas mogu biti uz Davora Bernardića, čovjeka koji je imao hrabrosti bito protiv politika koje su nas doveli do katastrofalnog poraza na parlamentarnim izborima. Davor Bernardić je čovjek koji je uvijek bio na usluzi za što god sam ga zamolio. Hoćemo Beru za predsjednika, on ima snagu, ima hrabrost, ima energiju.

Gordana Kobac, potpredsjednica Foruma Mladih SDP-a Hrvatske (iz Vinkovaca) : – Mladi trebaju dobiti priliku pokazati koliko mogu i znaju. SDP treba promjenu u načinu vođenja i ophođena s članovima. Moj izbor za predsjednika SDP-a Hrvatske je Davor Bernardić jer je svojim radom dokazao da cijeni svaku gradsku i općinsku organzaciju, nije mu bio problem izaći na teren i tako se i nama odazvao svaki put kad smo trebali pomoć i podršku. On je saborski zastupnik koji je uvijek svima dostupan. Bero je moj izbor jer kao bivši predsjednik Foruma Mladih nije zaboravio svoje mlade,uvijek je cijenio naše mišljenje, uvažavao naše prijedloge i cijenio naš rad.